به گزارش خبرنگار سلامتی ایونا، در هر لحظه که احساس گرسنگی میکنیم، با دو انتخاب روبرو هستیم: یا انتخاب کنیم غذاهایی را مصرف کنیم که به ما گفته شده است برای سلامتی ما مفید است، یا به دنبال راهحلهای راحت و در دسترس برای تامین غذا باشیم. تصمیمگیری درست همیشه آسان نیست، اما تحقیقات نشان میدهد که تغییرات در رژیم غذایی به سمت خوردن سالم، به ویژه در طولانیمدت، میتواند تاثیرات بهسزایی بر سلامتی داشته باشد.
یک مطالعه جدید با تحلیل دادهها و نتایج سلامتی نزدیک به نیم میلیون ساکن بریتانیا، نشان میدهد که تغییر رژیم غذایی به سمت خوردن سالم و پایبندی به آن، میتواند تا ۱۰ سال به عمر افراد اضافه کند.
این مطالعه تحت سرپرستی لارس فادنس، پژوهشگر بهداشت عمومی در دانشگاه برگن در نروژ، از عادات غذایی ۴۶۷ هزار و ۳۵۴ نفر را که در چارچوب مطالعه طولانیمدت بیوبانک بریتانیا (Biobank) از سال ۲۰۰۶ آغاز شده بود، مورد بررسی قرار دادهاند.
پژوهشگران شرکتکنندگان را بر اساس الگوهای غذایی آنها گروهبندی کرده و تغییرات آنها در طول زمان را دنبال کردهاند. آنها افراد دارای عادت غذای معمولی و ناسالم، همچنین افرادی که راهنمای Eatwell بریتانیا را دنبال کرده و رژیم غذایی معروف به "رژیم طول عمر" را پیش گرفتهاند، شناسایی کردند.
پس از تعدیل عواملی چون سیگار کشیدن، مصرف الکل و فعالیت بدنی، نتایج نشان دادند که امید به زندگی مردان و زنان ۴۰ سالهای که از تغذیه ناسالم به پیروی از توصیههای برنامه راهنمای Eatwell تغییر دائمی دادهاند، تقریباً ۹ سال افزایش یافته است. این یافتهها مهمترین تحولاتی هستند که با یک تغییر ساده در رژیم غذایی میتوان به عنوان یک سرمایه سلامت برای آینده خود فکر کرد.
کسانی که نوشیدنیهای شیرین و گوشتهای فرآوری شده را کنار گذاشتند و رژیم غذایی غنی از غلات کامل، آجیل، میوهها، سبزیجات و مقادیر متوسط ماهی (که به اصطلاح رژیم طول عمر نامیده میشود) داشتند، ۱۰ سال به طول عمر خود اضافه کردند.
همچنین افزایش امید به زندگی کمتری در بین افرادی که در ابتدا از یک رژیم غذایی متوسط استفاده کردند و افرادی که عادات غذایی خود را در مراحل بعدی زندگی بهبود بخشیدند، مشاهده شد.
پژوهشگران در مقاله خود توضیح دادهاند: هرچه تغییرات ایجاد شده در الگوهای غذایی سالمتر بیشتر باشد، امید به زندگی بیشتر است. جای تعجب نیست که زمانی که تغییر رژیم غذایی در سنین بالاتر شروع شود، افزایش امید به زندگی کمتر است، اما این افزایش قابل توجه باقی میماند.
پژوهشگران دریافتند که افراد ۷۰ ساله با تغییر پایدار رژیم غذایی خود به تغذیه سالم، مطابق با راهنمای Eatwell یا رژیم غذایی طول عمر میتوانند امید به زندگی خود را حدود ۴ تا ۵ سال افزایش دهند.
کاترین لیوینگستون، پژوهشگر تغذیه جمعیت و نویسنده این مطالعه از دانشگاه دیکین میگوید: دیدن مزایای سلامتی بزرگ ناشی از تغییرات رژیم غذایی، هیجان انگیز است، اما تعجب آور نیست.
وی افزود: این کار مهم است، زیرا نشان میدهد که هیچ وقت برای ایجاد تغییرات کوچک و پایدار به سمت یک رژیم غذایی سالم دیر نیست.
مطالعات دیگر قبل از این نشان دادهاند که چگونه الگوهای مختلف تغذیه سالم منعکسکننده دستورالعملهای رژیم غذایی با خطر کمتر مرگ زودهنگام در میان شهروندان آمریکایی است.
اکنون این مطالعه جدید به مردم بریتانیا نگاه میکند و دامنه جغرافیایی چنین مطالعاتی را گسترش میدهد، اما در نوع دارای نواقصی هم هست.
به عنوان مثال، بیوبانک بریتانیا مصرف برنج را اندازهگیری نمیکند. در حال که مصرف برنج برای بسیاری از گروههای مهاجر مهم است.
مجموعه دادههای موجود بیوبانک بریتانیا همچنین عمدتاً افرادی را توصیف میکند که دارای پسزمینه اجتماعی-اقتصادی اروپایی از طبقه متوسط به بالا هستند.
پژوهشگران همچنین اذعان دارند که در حالی که تجزیه و تحلیل آنها به تغییرات پایدار در رژیم غذایی میپردازد، حفظ تغییرات سبک زندگی در طول زمان با بهبود رژیم غذایی میتواند چالش برانگیز باشد و برای بسیاری، الگوهای غذایی در طول زمان دچار نوسان میشود.
برای دیگران اما چالش، انگیزه نیست، بلکه دسترسی است. مقامات بهداشتی ممکن است به مردم توصیه کنند که یک رژیم غذایی سالم در پیش بگیرند، اما دسترسی به غذای مقرون به صرفه و مغذی مشکل است، چیزی که سیاستهای دولت میتواند به رفع آن کمک کند.
پژوهشگران بر نقش مالیات و یارانههای غذایی تاکید میکنند که هدف آن مقرون به صرفهتر کردن غذای سالم نسبت به گزینههای ناسالم است.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ تخمین زد که چنین سیاستهایی برای مالیات بر اقلام ناسالم مانند نوشیدنیهای شیرین و در عین حال یارانه دادن به گزینههای سالم میتواند جان ۶۰ هزار نفر را در ایالات متحده در هر سال نجات دهد.
همچنین بهبود محیطهای غذایی در مدارس و محلهای کار با حذف ماشینهای فروش خودکار و ارائه گزینههای سالمتر میتواند تفاوتی واقعی برای سلامت مردم ایجاد کند.
این مطالعه در مجله Nature Food منتشر شده است.