خاویار به تخمکهای بارور نشده حاصل از تخمدان جنس ماده ماهیان خاویاری گفته میشود که خواص بسیاری داشته و قیمتی گزاف دارد.
به گزارش خبرنگار تغذیه ایونا، خاویار را می توان از گرانترین خوراکی های دنیا دانست و جالب اینکه دریای خزر و ماهی های آن بزرگترین منبع این ماده هستند و حدود 10 درصد خاویار جهان از طریق ماهیان دریای خزر تامین و تولید می شود. برای تهیه این ماده ارزشمند از انواع ماهیان خاویاری استفاده می شود که برخی از انواع رایج آن در دریای خزر عبارتند از:
-فیل ماهی
-تاس ماهی ایرانی
-تاس ماهی روسی
-ماهی شیپ
-ماهی ازون برون یا سوروگا
در دنیا نیز رایج ترین انواع ماهی های خاویاری عبارتند از:
-بلوگا
-سوروگا
-هکیلک
-استرلت
-اوسترا
-کالوگا
انواع خاویار
همان طور که اشاره شد این ماده غذایی از ماهیان مختلفی گرفته می شود و در رنگ های سرخ و طلایی و سیاه یافت می شود که نوع سیاه آن از ارزشی قابل توجه برخوردار است.
نحوه مصرف خاویار
خاویار ها طعمی بسیار لذیذ داشته و گرانترین صبحانه دنیا محسوب می شوند بنابراین معمولا از آن به میزان بسیار کم استفاده شده و در کنار آن از مواد دیگری مثل مواد زیر استفاده می کنند:
-زرده تخم مرغ
-پیاز
-سبزیجات معطر
-نان و کره
خاویار طعمی شور و بویی تند دارد که برخی بوی آن را بسیار دوست داشته و برخی نیز به هیچ عنوان این رایحه را نمی پسندند.
ارزش غذایی خاویار
خاویار دارای مواد غذایی غنی است، برای مثال خاویار تقریباً دو برابر نیاز روزانه ویتامینB1 را تامین میکند. این ویتامین به رشد و عملکرد سیستم عصبی کمک می کند. همچنین این ماده به تولید DNA، RBC کمک می کند. خاویار مقادیر مختلفی از ویتامین ها و مواد معدنی شامل: کلسیم و ویتامین های: E-D-A فراهم می کند. علاوه بر این آنها منبعی از اسید چرب امگا ۳ هستند.
۱۰۰ گرم خاویار حاوی مواد زیر است:
ترکیبات تشکیلدهنده
مقدار در ۱۰۰ گرم
کالری
۲۶۴ کالری
کربوهیدرات
۴ گرم
پروتئین
۲۴٫۶۰ گرم
چربی
۱۷٫۹۰ گرم
آب
۴۷٫۵۰ گرم
فیبر
۰٫۰۰ گرم
قند
۰٫۰۰ گرم
کلسترول
۵۸۸ میلیگرم
نوع ویتامین
مقدار در ۱۰۰ گرم
ویتامین A
۲۷۱ میکروگرم
ویتامین D
۲٫۹۰ میکروگرم
ویتامین E
۱٫۸۹ میلیگرم
ویتامین K
۰٫۶۰ میکروگرم
ویتامین C
۰٫۰۰ میلیگرم
تیامین (B1)
۰٫۱۹ میلیگرم
ریبوفلاوین (B2)
۰٫۶۲ میلیگرم
نیاسین (B3)
۰٫۱۲ میلیگرم
کولین (B4)
۴۹۰٫۹۰ میلیگرم
پانتوتنیکاسید (B5)
۳٫۵۰ میلیگرم
ویتامین B6
۰٫۳۲ میلیگرم
فولات (B9)
۵۰ میکروگرم
ویتامین B12
۲۰ میلیگرم
نام ماده معدنی
مقدار در ۱۰۰ گرم
کلسیم
۲۷۵ میلیگرم
آهن
۱۱٫۸۸ میلیگرم
منیزیم
۳۰۰ میلیگرم
فسفر
۳۵۶ میلیگرم
پتاسیم
۱۸۱ میلیگرم
سدیم
۱۵۰۰ میلیگرم
روی
۰٫۹۵ میلیگرم
مس
۰٫۱۱ میلیگرم
منگنز
۰٫۰۵ میلیگرم
سلنیوم
۶۵٫۵۰ میکروگرم
خواص خاویار
این ماده غذایی با ارزش می تواند برای حفظ سلامت و زیبایی کمک بسزایی کند.برخی از خواص این ماده عبارتند از:
۱- اثرات ضد پیری:
از آنجایی که خاویار دارای مقادیر غنی از اسید چرب امگا ۳ است، باعث بهبود سلامت پوست میشود. نتایج یک مطالعه ثابت میکند که DHA از خاویار، آدیپو فکستین را تولید می کند که ضد التهاب است.
همچنین به بهبود زخم ها کمک می کند. بعلاوه، تولید کلاژن را تقویت می کند و از آسیب دیدن کلاژن جلوگیری می کند. کلاژن برای کاهش علائم پیری پوست حیاتی است. در یک مطالعه نشان داده شد که خاویار پیری پوست را کاهش می دهد و استحکام پوست را بهبود می بخشد.
۲- بهبود سلامت روان
حفاظت سلامت ذهن و روان ضروری است و تحقیقات نشان می دهد که EPA اختلالات خلقی را بهبود می بخشد در عین حال، DHA به حفظ ساختار مغز کمک می کند. علاوه بر این، خاویار غنی از اسید چرب امگا ۳ است که سلامت مغز و روان را بهبود می بخشد.
اسید های چرب امگا ۳ به مبارزه با التهاب کمک می کنند. در یک مطالعه نشان داده شده که کاهش التهاب به سلامت روان کمک می کند.
۳- بهبود سلامت قلب
بیماری های قلبی یکی از شایع ترین علل مرگ و میر هستند. اسید چرب امگا ۳ به عنوان یک اقدام پیشگیرانه عمل می کند و به مدیریت عوامل خطر در این زمینه کمک کند. خاویار سرشار از امگا 3 است.
۴- از تشکیل پلاکت جلوگیری میکند
این اسیدهای چرب سالم به جلوگیری از لخته شدن خون کمک می کنند. آنها همچنین کاهش دهنده تجمع تشکیل پلاکت ها هستند. لخته ها جریان خون را در قلب مختل میکنند که یک عامل خطر برای چندین بیماری قلبی است. بنابراین با جلوگیری از لخته شدن، خطر سکته مغزی را کاهش می دهند.
برخی دیگر از خواص این ماده غذایی گران قیمت عبارت است از: