هر آنچه که لازم است درباره سهام عدالت بدانید در این خبر خواهید یافت
به گزارش خبرنگار آموزش ایونا به نقل از سایت کارگزرای مفید ؛ از ابتدای سال ۱۳۹۹ امکان آزادسازی سهام عدالت به دارندگان این سهام داده شد و در همان سال، پس از مدت کوتاهی امکان فروش سهام عدالت بهصورت مستقیم لغو شد
سهام عدالت چیست؟
در اواسط دهه ۱۳۸۰ دولت مقداری از سهام خود را در برخی از شرکتهای بورسی، در میان مردم توزیع کرد. به سهامی که از این طریق در میان مردم تقسیم شد «سهام عدالت» و به بیش از ۴۹ میلیون نفری که از این طریق سهامدار این شرکتها شدند «سهامداران سهام عدالت» گفته میشود.
نحوه فروش سهام عدالت
هماکنون دو روش برای مدیریت سهام عدالت وجود دارد:
۱) مدیریت به «روش مستقیم» که در آن سهامداران میتوانند به صورت شخصی اقدام به فروش دارایی سهام عدالت خود کنند. (با توجه به دستورالعملهای ابلاغ شده به کارگزاریها، در حال حاضر امکان فروش سهام عدالت به روش مستقیم وجود ندارد)
۲) مدیریت به «روش غیرمستقیم» که در آن مدیریت سهام عدالت هر فرد بر عهده شرکت سرمایهگذاری مستقر در استان محل زندگی سهامدار است.
در حال حاضر امکان تغییر روش مدیریت سهام عدالت وجود ندارد. اگر روش مدیریت سهام عدالت خود را قبلا تغییر داده باشید، روش مدیریت سهام عدالت شما مستقیم و در غیر این صورت، روش مدیریت سهام عدالت شما به صورت غیرمستقیم است.
نکته: در حال حاضر امکان انتخاب و تغییر روش مدیریت سهام عدالت از طرف سازمان خصوصیسازی وجود ندارد.
با توجه به دستورالعملهای ابلاغ شده به کارگزاریها، در حال حاضر امکان فروش سهام عدالت به روش مستقیم وجود ندارد.
چطور روش مدیریت سهام عدالت بررسی کنم؟
اگر سهام عدالت شما در بخش سهام عدالت سامانه ذینفعان به صورت مجموعهای از سهام شرکتهای مختلف باشد، روش مدیریت شما به صورت مستقیم است. همچنین اگر این سهام، در قالب نماد سرمایهگذاری استانی در بخش سبد دارایی ذینفعان موجود باشد، نشاندهنده روش غیر مستقیم است.
نحوه مدیریت سهام عدالت در روش غیرمستقیم
اگر روش سهامداری غیرمستقیم را انتخاب کردهاید، سهام عدالت شما در قالب واحدهای سرمایهگذاری در شرکت سرمایهگذاری استان شما موجود است. برای دسترسی به واحدهای شرکت سرمایهگذاری استانی خود اول از همه باید نماد این شرکت در بازار سرمایه ثبت شده باشد.
در صورتی که نماد مورد نظر ثبت شده است با مراجعه به یکی از سامانههای آنلاین کارگزاری مفید مانند ایزیتریدر یا مفید آنلاین درخواست تغییر کارگزار ناظر خود را بر روی نماد مورد نظر ثبت کنید تا پس از ۲ روز کاری واحدهای آن را در پرتفوی خود مشاهده کنید. لازم به ذکر است که در صورت ثبت تغییر کارگزار ناظر، تنها ۶۰ درصد سهام عدالت شما به پرتفوی منتقل خواهد شد و در حال حاضر، قابلیت فروش برای ۴۰ درصد مابقی وجود نخواهد داشت.
به عنوان مثال اگر شرکت سرمایهگذاری استانی شما مربوط به استان قم است، برای تغییر کارگزار ناظر آن باید مراحل زیر را مطابق شکل طی کنید:
نام نماد وسقم را پس از جستوجو و اعمال تغییرکارگزار ناظر باید پس از ۲ روز کاری در پرتفوی خود مشاهده کنید. پس از مشاهده میتوانید همانند سایر سهامهای موجود در پرتفوی خود، درخواست فروش کل یا قسمتی از سهام عدالت خود را ارسال کنید. همچنین میتوانید با خرید سهام وسقم به دارایی خود در این سهام بیفزایید.
نکته: توجه داشته باشید برای فروش سهام عدالت در روش غیرمستقیم نیاز به ثبت نام و دریافت کد معاملاتی دارید.
با دریافت کد بورسی، سرمایهگذاری خود را در بورس آغاز کنید
سود سهام عدالت چه زمانی برای من واریز میشود؟
پرداخت سود سهام عدالت از طریق مراجع رسمی انجام میشود. بنابراین جهت اطلاع از زمان واریز سود باید منتظر انتشار اخبار رسمی و اطلاعرسانی از طریق این مراجع باشید.
چرا سود سهام عدالت واریز نشده یا سود کمی واریز شده است؟
جهت دریافت سود سهام عدالت، باید ثبت نام و احراز هویت سجام شما با موفقیت انجام شده باشد. باید به این نکته توجه داشت که فرایند واریز سود سهام عدالت، از طریق کارگزاریها انجام نمیشود. بنابراین برای مشاهده جزئیات پرداخت سود و انجام پیگیریهای لازم، نیاز است که از طریق پنل سهام عدالت (به آدرس panel.sahamedalat.ir) یا سامانه ذینفعان (به آدرس ddn.csdiran.com) یا پشتیبانی سجام به شماره ۱۵۶۹-۰۲۱ اقدام کنید.
بررسی وضعیت واریز سود سهام عدالت از طریق پنل سهام عدالت
برای دریافت سهام عدالت متوفیان چه کار باید کرد؟
به منظور تعیین وضعیت و انحصار وراثت سهام عدالت متوفیان لازم است به ۳ نکته زیر توجه داشته باشید:
۱) پیش از هر چیز برای اطمینان از وضعیت سهام عدالت فرد متوفی به درگاه یکپارچه ذینفعان مراجعه کنید. سپس اطلاعات ایشان را در آن وارد کرده و صورت وضعیت دارایی سهام عدالت ایشان را مشاهده کنید.
۲) برای تقسیم سهام عدالت فرد متوفی، وراث قانونی ایشان و یا وکلای قانونی این افراد باید به یکی از دفاتر پیشخوان خدمات الکترونیک دولت مراجعه نموده و با ارائه مدارک لازم و امضای تقسیمنامه سهام عدالت نسبت به انحصار آن اقدام نمایند. لازم به ذکر است که برای انجام این مرحله حضور همه وراث قانونی و یا وکلایشان در دفتر پیشخوان ضروری است.
۳) مدارک لازم برای ارائه به دفتر پیشخوان به منظور تقسیم سهام عدالت فرد متوفی شامل موارد زیر است:
کدملی و تاریخ تولد متوفی
اصل کارت ملی وراث قانونی
اصل گواهی حصر وراثت شخص متوفی
شماره شبای بانکی وراث
نشانی و کدپستی محل اقامت یکی از وراث
امکان ثبت نام جدید برای سهام عدالت وجود دارد؟
خیر، در حال حاضر این امکان برای افراد وجود ندارد. در صورتی که فرصت مجددی در رابطه با ثبت نام برای سهام عدالت ایجاد شود، این مورد از طریق مراجع رسمی اطلاع رسانی خواهد شد.
نکات تکمیلی سهام عدالت
مشخصات هویتی من در سامانه سهام عدالت مغایرت دارد. برای اصلاح آن چه کار کنم؟
در صورتی که برخی از مشخصات شما در سامانه سهام عدالت اشتباه ثبت شده است یا اینکه اخیرا تغییر مشخصات داشتهاید (مانند تغییر نام خانوادگی) و هنوز اطلاعات قبلیتان در سامانه نمایش داده میشود، برای اصلاح آن میبایست به درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه مراجعه و مشخصات خود را در این سامانه ویرایش کنید. لازم به ذکر است برای این که بتوانید از این درگاه استفاده کنید، بایستی احراز هویت سجام را انجام داده باشید.
اگر شرکتی که سهام عدالت آن را در اختیار دارم تصمیم به افزایش سرمایه گیرد، چگونه باید در این فرآیند شرکت کنم؟
اگر افزایش سرمایه شرکت از محل سود انباشته یا تجدید ارزیابی ارزش داراییها باشد، به دارندگان سهام عدالت هم مانند سایر سهامدارن شرکت سهام جایزه تعلق میگیرد. اما اگر افزایش سرمایه از محل آورده نقدی باشد و در نتیجه به شما حق تقدم تعلق گیرد، نماد حق تقدم مربوطه در بخش داراییهای سهام عدالت شما نمایش داده میشود و میتوانید آن را مانند سایر نمادهای خود به فروش رسانید. لازم به ذکر است که اگر بخواهید حق تقدم خود را به سهم اصلی شرکت تبدیل کنید، مطابق قانون بازار سرمایه میبایست مبلغ اسمی سهم را واریز کنید که البته هنوز دستورالعمل و روشی برای دارندگان برای بر این کار ارائه نشده است.