تقریبا خوراک اصلی نیمی از جمعیت جهان برنج است. در برخی از کشورها نیمی از کالری دریافتی روزانه از برنج تامین می شود. برنج سفید تنها گونه برنج نیست. در واقع ما ایرانی ها عمده برنجی که مصرف می کنیم از این نوع است. برنج انواع دیگری نیز دارید و کامل ترین نوع برنج از لحاظ ارزش غذایی برنج قهوه ای است. این برنج با فرآوری خاصی نسبت به برنج سفید تولید می شود و تمامی ویتامین ها و مواد مفید موجود در سبوس برنج به دانه ی آن منتقل شده اند
دانه کامل برنج چندین لایه مختلف دارد اگر خارجی ترین لایه پوست طی فرآیند حذف شود برنج قهوه ای نامیده می شود. اگر برنج قهوه ای تا حدی آسیاب شود که سبوس خود را از دست دهد به برنج سفیدی تبدیل می شود که بیشتر مواد مغذی اش را از دست داده است.
برنج قهوه ای منبع خوبی از منیزیم، فسفر، سلنیوم، ویتامین B1، ویتامین B3، ویتامین B6 ، منگنز و فیبر است که در تامین سلامتی بدن نقش زیادی دارد.
برنج قهوه ای رژیم غذایی کامل و معجزه آسایی است و در اکثر نقاط دنیا برنج جزو غذای روزانه افراد به شمار می رود. خوردن روزانه برنج قهوه ای به علت دارا بودن همزمان فیبر غیر محلول و سلنیوم، می تواند از سرطان کولون پیشگیری کند. برنج قهوه ای، 3 برابر برنج سفید دارای فیبر است و فیبر باعث پایین آمدن کلسترول، کنترل قند خون و دیابت، از بین برنده سرطان روده بزرگ و یبوست است.
اگر مبتلا به افزایش فشار خون هستید از برنج قهوه ای در برنامه غذایی خود استقبال کنید.
برنج قهوه ای به دلیل داشتن فیبر فراوان عاملی برای پیشگیری از یبوست و بهبود سلامت دستگاه گوارش به شمار می آید.
برنج قهوه ای با توجه به اینکه 88 درصد نیاز بدن به منگنز را تامین می کند در متابولیسم چربی ها نقش موثری را ایفا می کند.
همچنین از آنجایی که عاری از گلوتن است افراد مبتلا به حساسیت به این نوع پروتئین می توانند با خیال راحت از برنج قهوه ای در برنامه غذایی خود استفاده کنند.
برنج قهوه ای سرشار از آنتیاکسیدانهای قوی است که به گونهای گسترده از بدن در مقابل رادیکالهای آزاد اکسیژن محافظت میکنند و به پیشگیری از بیماریهایی که به واسطهی اکسیداسیون عارض میشوند (مثل سکتهی قلبی) کمک میکند.
این مادهی غذایی حتی در مورد بیماریهایی مثل سرطان، چاقی، اختلالات عصبی و بیخوابی نیز موثر است.
برنج قهوه ای ابزار بسیار مناسبی برای کنترل وزن در افرادی است که با چاقی مبارزه میکنند. جوانهی برنج قهوه ای هم اثرات ضد چاقی موثری دارد.
برنج سفید و اکثر رقم های آن معمولا کیفیت پخت بالایی دارند اما برنج قهوه ای به دلیل اینکه یک برنج پیش پخته است کیفیت پخت بالایی به مانند برنج های سفید ندارد، و همچنین به دلیل داشتن پروتئین ها و مواد مغذی بالا ماندگاری کمتری دارد، و پس از پخت یک طعم و عطر خاص به خود می گیرد که شاید این عطر و طعم مورد پسند بعضی از افراد نباشد. اما مصرف برنج قهوه ای به صورت منظم می تواند برای بدن بسیار مفید باشد و توصیه می شود از این محصول حتما در سبد غذایی خود استفاده کنید.