به گفته یک تحلیلگر اقتصادی، طی سه دهه گذشته دولت ها نتوانستند، نخواستند یا بلد نبودند که اقتصاد ایران را از وابستگی به دلارهای نفتی نجات دهند و با رونق تولید از میزان وابستگی به نفت بکاهند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایونا به نقل از «اطلاعات آنلاین»: مرتضی افقه، تحلیلگر اقتصادی با اشاره ناترازی پررنگ در بخش انرژی و همچنین شلختگی بحران زا و نگران کننده ای که در بازار ارز مشهود است، اظهار داشت: اگر - در شرایطی که یکی از منابع اصلی انرژی در جهان هستیم- این روزها با کمبود انرژی مواجیهم و حتی در زمستان هم مجبور به تحمل خاموشی ها و قطع برق می شویم، اگر بازار دلار به هم ریخته است، اگر گرانی بر مردم فشار می آورد و همچنین اگر آهنگ توسعه اقتصادی در ایران کند شده است، ریشه در سیاست خارجی دارد و باید گفت، بازار اقتصاد هیچ نقشی در شلختگی اقتصادی ندارد. در واقع التهاب سیاسی و همچنین شدت گرفتن تنشِ ایران با آمریکا سبب بروز این وضعیت شده است.
او در پاسخ به این پرسش که تکلیف دولت در چنین فضایی چیست، تصریح کرد: تنها کاری که از دست دولت بر می آید این است که با کنترل نقدینگی به مقدار محدودی تاثیرگذار باشد که این هدفی کوتاه مدت است و رشد امکان پذیر نیست و فعلا متغیر تاثیرگذار همان کمرنگ شدن تنازع بین ایران و آمریکا است.
وی افزود: با بازگشت دوباره ترامپ بحران میان ایران و آمریکا شدت گرفته است. در دوره جوبایدن تنش بین دو کشور به این شدت نبود. همچنین با آغاز جنگ غزه و مسائلی که برای رهبران حزب الله پیش آمد و همچنین سرنگونی رژیم بشار اسد فشارها را بیشتر کرد .به طوریکه افکار عمومی بیشتر از هر برهه دیگری نگران درگیری فیزیکی و جنگ نظامی بین ایران و آمریکا است.
افقه گفت: در سه دهه گذشته بنا بر این بود که وابستگی به دلارهای نفتی را به کمترین حالت ممکن خود برسانیم تا اقتصادمان به این حد تحت تاثیر سیاست خارجی افت نکند. اما متاسفانه در سیاست گذاری و مدیریت طوری عمل نکردیم که کارآمدی محقق شود. یعنی یا نتوانستیم، یا نخواستیم و یا بلد نبودیم با رونق تولید خودمان را از شر وابستگی به نفت خلاص کنیم. بنابراین باتوجه به اینکه اقتصاد کشور به طور مستقیم و غیر مستقیم تحت تاثیر دلار است، مشکلات مان به بحران تبدیل شده اند.
نظر شما
آخرین اخبار
اخبار پر بازدید