فلفل سیاه از جمله ادویههایی است که به واسطه خواص بسیاری که دارد، سلطان ادویهها نام گرفته است. این ماده در پیشگیری و درمان بسیاری بیماریها نقش دارد.
به گزارش خبرنگار سلامت ایونا، فلفل سیاه که برخی خاستگاه آن را هند و برخی جنگلهای جنوب شرقی آسیا میدانند، ادویهای تند به همراه عطر و طعم خاص است که در میان ادویههای مختلف از مصرف بالایی برخوردار است.
برای فلفل سیاه در طب سنتی خواص بسیاری ذکر شده است که در ادامه به آنها اشاره شده است:
بخش قابل توجهی از خواص این ماده به خاصیت آنتیاکسیدانی آن برمیگردد. فلفل سیاه حاوی مقادیر بالایی آنتی اکسیدان است و کار آنتی اکسیدانها مبارزه با رادیکالهای آزاد است. رادیکالآزاد به مولکولهای ناپایداری گفته میشود که به سلولهای بدن آسیب میرسانند. به هنگام ورزش یا هضم غذا شرایطی حاکم است که برخی از انواع رادیکالهای آزاد ایجاد میشوند. این رادیکالها میتوانند مشکلات متعددی ایجاد کنند؛ به عنوان مثال بر اثر ایجاد رادیکالهای آزاد ممکن است بیماریهای مختلفی مانند بیماریهای قلبی، برخی سرطانها، بیماریهای التهابی یا پیری زودرس ایجاد شود.
فلفل سیاه به دلیل دارا بودن مقادیر بالای مادهای به نام "پیپرین" خاصیت آنتیاکسیدانی قوی دارد و تاحد بسیاری باعث از بین رفتن رادیکالهای آزاد میشود.
بیشتر بخوانید: فلفل؛ سوغات گردشگران فضایی از ایستگاه فضایی بینالمللی
مصرف این ماده باعث افزایش جذب ویتامین های AوC،سلنیوم و بتاکاروتن می شود.
همچنین گفته می شود فلفل سیاه افزایش جذب موادی مانند کورکومین را تا 20 برابر افزایش می دهد.کورکومین ماده ای است که با انواع سرطانها و عفونت و التهاب مبارزه میکند.در واقع فلفل سیاه در لایه پوشش روده اثر گذاشته و از خروج مواد مغذی از آن جلوگیری میکند.
برخی از مواد دیگری که فلفل سیاه جذب آنها را افزایش میدهد، عبارتند از:
-آهن
-پتاسیم
-کلسیم
-منیزیم
-روی
-کروم
-ویتامین A
البته بهتر است فلفل سیاه را در اواخر پخت غذا به آن اضافه کنیم تا مدت زمان بالای طبخ باعث تبخیر روغن های فرار و عطر و طعم آن نشود.
بیشتر بخوانید: نحوه رشد تندترین فلفل جهان در ۱۷۳ روز
این ادویه باعث افزایش اسید معده (اسید کلریدریک) شده و به تسکین بیماری های گوارشی مانند کولیت، نفخ، سوء هاضمه و یبوست کمک میکند.
فلفل سیاه با دارا بودن عطر و طعم خاص خود موجب می شود اشتها تحریک شود. حتی این ادویه به عنوان یک ماده درمانی برای بی اشتهایی شناخته می شود.
لایه خارجی دانه فلفل سیاه محتوی فیتونوترینتها است که در شکستن سلولهای چربی موثر هستند و بدین ترتیب کاهش وزن و لاغری را برای شما به ارمغان میآورند.
فلفل سیاه موجب کاهش گازهای معده و جلوگیری از تشکیل آنها می شود البته سایر فلفل ها و چیلی ها این خاصیت را ندارند.
پیپرین موجود در فلفل سیاه ماده ای ضدالتهابی بوده و خاصیت ضد آرتریتی دارد که به درمان التهاب مفاصل کمک میکند.
فلفل سیاه به دلیل دارا بودن آنتی اکسیدان ها قادر است به درمان و پیشگیری از سرطان کمک کند.
شاید برایتان جالب باشد بدانید که این ادویه حتی بر کارکرد مغز نیز تاثیرگذار است. "پیپرین" موجود در فلفل سیاه طبق آنچه در مطالعات حیوانی مشخص شده عملکرد مغز را بهبود میبخشد و برای درمان و جلوگیری از برخی بیماریهای مغزی مانند پارکینسون و آلزایمر مفید تشخیص داده شده است.
البته آنچه اشاره شد تمام خواص "پیپرین" نیست و این ماده قابلیت بهبود متابولیسم قند خون را نیز دارد.
بالا بودن میزان کلسترول نیز مشکلات خاصی به همراه دارد و ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش دهد. طبق مطالعات صورت گرفته، استفاده از فلفل سیاه میتواند تا حد قابل توجهی کلسترول خون را پائین بیاورد.
البته این ماده هم در کنار تمام مزیتهایی که دارد در مواردی نیز ممکن است مشکلاتی ایجاد کند. برخی از مضراتی که ممکن است با استفاده فلفل سیاه ایجاد شوند، عبارت است از:
-سوزش معده و اختلالات گوارشی
-بیماری های تنفسی مانند التهاب گلو و آلرژی و آسم(در صورت استفاده زیاد)
-سوزش و قرمزی و التهاب در پوست کودکان
-سوزش چشم
-حساسیتها و عوارض پوستی
-مضر در دوران بارداری