مدیریت و نگهداری اصولی از اطلاعات یکی از مهمترین نکاتی است که در حوزه فناوری و آی تی مورد توجه قرار می گیرد. به همین منظور از انواع دیتاسنتر و اتای های سرور به منظور حفظ و نگهداری اطلاعات استفاده می کنند. هر یک از این سیستم ها عملکرد خاص خود را دارند و با کارایی منحصر به فرد در فضا شناخته می شوند. ابعاد هر ی از این فضاها با یکدیگر متفاوت است و هر یک برای فضاهای متفاوتی به کار می روند. در این بخش بیشتر به بررسی تفاوت اتاق سرور و دیتاسنتر می پردازیم.
اتاق سرور و دیتاسنتر چه تفاوت هایی دارند؟
برای ارزیابی تفاوت های سرور روم و دیتاسنتر پیش از هر چیز به سراغ تعاریف هر یک از این فضاهای کاربردی می پردازیم:
- اتاق سرور فضای فیزیکی مناسبی برای نگهداری از تجهیزات و فناوری های شبکه در اختیار کاربران قرار می دهد. یک اتاق سرور استاندارد، نگهداری از اطلاعات و داده های شبکه های کامپیوتری را ساده تر می کند. انواع سرورها، رک ها و تجهیزات شبکه در اتاق سرور به خوبی نگهداری شده و عملکرد آن ها در این فضا بهینه می شود. در این اتاق ها از سیستم های خنک کننده باکیفیت و سیستم کنترل رطوبت استاندارد استفاده شده است.
- دیتاسنتر یک سیستم ذخیره سازی اطلاعات به شمار می رود. فرق اتاق سرور با دیتا سنتر به تنوع تجهیزات در هر یک از این فضاها مربوط می شود. تجهیزات به کار رفته در محیط دیتاسنتر بسیار بیشتر و پیشرفته تر از اتاق سرور است. با به کارگیری این قابلیت ها عملکرد سیستم بهینه سازی شده و مدیریت سیستم به خوبی میسر خواهد بود.
در ادامه به برخی از تفاوت های این دو فضا می پردازیم:
اندازه و مقیاس فضای دیتاسنتر و اتاق سرور
یکی از مهمترین تفاوت های بین این دو فضا، ابعاد و اندازه آن ها است. اتاق های سرور اغلب فضای کوچکتری دارند و تجهیزات کمتری در آن ها نگهداری می شود. اما فضای دیتاسنتر با تجهیزات بیشتری اداره شده و برای شرکت ها و سازمان های بزرگتر مورد استفاده قرار می گیرد.
کاربرد اتاق سرور و دیتاسنتر
یکی دیگر از بارزترین تفاوت های اجرای اتاق سرور و فضای دیتاسنتر به کاربری محیط مربوط می شود. دیتاسنترها بیشتر برای پشتیبانی از تجهیزات و خدمات شبکه به کار می روند. این فضا بیشتر برای پروژه های بزرگ به کار می روند. اما فضای اتاق سرور بیشتر برای ساختمان های کوچکتر قابل استفاده است.
تفاوت در تجهیزات
تجهیزات خنک کننده و منابع برقی یکی از اساسی ترین اجزای به کار رفته در محیط دیتاسنتر هستند و عملکرد پایدار تجهیزات را تضمین می کنند. اتاق های سرور نیز با وجود این تجهیزات اداره می شوند؛ با این وجود ابعاد این تجهیزات در این محیط بسیار کوچکتر از فضای دیتاسنتر است.
مزایای اتاق سرور Server Room
برای ارزیابی تفاوت اتاق سرور و دیتاسنتر حتما باید به مزایا و معایب هر یک از این تجهیزات به صورت مجزا بپردازیم. برخی از مهمترین تفاوت های سرور روم و دیتاسنتر به این نقاط قوت و ضعف مربوط می شود:
- هزینه های اولیه برای راه اندازی اتاق های سرور بسیار کمتر از فضای دیتاسنتر است.
- سازمان برای مراقبت و مدیریت اتاق سرور به صورت مستقیم عمل می کنند و پیکربندی هر یک از اجزا را بسته به نیازهای خود تنظیم خواهند کرد.
- سهولت در نگهداری اجزای اتاق سرور یکی از مهمترین مزایای این فضا به شمار می رود. این فرق اتاق سرور با دیتا سنتر یکی از اساسی ترین ها است و مدت زمان توقف سیستم را به شدت کاهش می دهد.
در کنار مزایای نام برده شده، اتاق های سرور گاها با محدودیت هایی نیز همراه می شوند؛ به طور مثال فضای این اتاق ها اغلب محدود است و جای کافی برای قرارگیری برخی اجزا وجود ندارد. امنیت اتاق های سرور کمتر از فضای دیتاسنتر است. با در نظر گرفتن این موارد می توانید به گزینش یکی از این اتاق ها بپردازید.
مزایا و معایب دیتاسنتر Data Center
در خصوص بررسی تفاوت اتاق سرور و دیتاسنتر، معایب و مزایای محیط دیتاسنتر نیز ارزیابی می شود. برخی از مهمترین مزایای این سیستم به شرح زیر هستند:
- قابلیت مقیاس پذیری بالای محیط دیتاسنتر یکی از مهمترین ویژگی های آن به شمار می رود. با وجود این ویژگی شرکت ها و سازمان ها در مواقع مورد نیاز، تجهیزات بیشتری در محیط قرار می دهند.
- پایداری در انرژی اتاق دیتاسنتر یکی از مهمترین ویژگی های آن به شمار می رود؛ در این فضا از منابع انرژی برق قوی استفاده می کنند.
- امنیت فضای دیتاسنتر بسیار بیشتر از محیط سرور روم است. این بخش از تفاوت های سرور روم و دیتاسنتر انتخاب را برای سازمان های حساس ساده تر می کند.
- عملکرد مدیریتی در فضای دیتاسنتر بسیار ساده تر انجام می گیرد.
از معایب و محدودیت های این فضا می توان به هزینه های اولیه بالای احداث دیتاسنتر اشاره کرد. بسیاری از سازمان ها توان تامین سرمایه اولیه برای خرید این تجهیزات را ندارند. نگهداری و پشتیبانی از این محیط کمی دشوار است و نیاز به صرف هزینه برای استخدام افراد متخصص دارد. پیچیدگی های مدیریتی یکی از مهمترین محدودیت هایی است که این فضا مورد توجه قرار می گیرد. در این محیط هم گاها محدودیت هایی برای قرارگیری برخی تجهیزات به وجود می آید که باید برای آن ها برنامه ریزی کنید.
مشخصات تجهیزات مورد نیاز اتاق سرور:
- رک های کامپیوتر باید حداقل ۴۲ اینچ فاصله داشته باشند
- تمام رک ها باید مجهز به امکانات لرزه ای مناسب باشند
- تجهیزات محاسباتی باید حداکثر شدن الکتریکی ۳۰۰ وات در هر مربع فوت را داشته باشند
- در اتاق سرور باید بر آتش، دود، آب و رطوبت نظارت داشت
- دوربین مداربسته در اتاق رک جهت نظارت بر عملکرد ورود و خروج
مشخصات خنک سازی:
از تجهیزات خنک سازی با فن های متغیر سرعت استفاده شود
سیستم های خنک سازی از کف با حداقل ارتفاع ۲۴ اینچ با توانایی تحمل بار رک های سرور و تجهیزات نیاز است
مشخصات سیستم های الکتریکی:
تجهیزات کامپیوتری و HVAC باید پانل های برق جداگانه داشته باشند
نباید هیچ کدام از تجهیزات پشتیبانی اتاق سرور که گرما تولید می کند، وجود داشته باشد
برق جداگانه باید برای دیتاسنتر موجود باشد.
نتیجه گیری
بررسی مزایا و معایب و فرق اتاق سرور با دیتا سنتر به شما کمک می کند که از هر یک از این فضاها به درستی استفاده کنید. انتخاب بهینه مکان برای نگهداری از داده ها و اطلاعات مزایای بی شماری برای کسب و کارها و ساختمان های امروزی دارد. به طور کلی فضای دیتاسنتر با تجهیزات پیشرفته و دستگاه های مدرنی اداره می شود که برای ساختمان هایی با کاربری خاص مورد استفاده قرار می گیرد. در مقابل اتاق سرور اغلب با هزینه های به صرفه تری اداره می شود و به صورت مستقیم قابل کنترل خواهد بود. در این بخش تعاریفی در خصوص فضای دیتاسنتر و اتاق سرور ارائه کردیم که ماهیت آن ها را بیشتر مشخص می کند.