به گزارش خبرنگار بین الملل ایونا به نقل از فرارو,پاتریشیا لوئیس کارشناس کنترل تسلیحات و مدیر تحقیقات امنیت بین الملل در اندیشکده چتم هاوس.
به گزارش فرارو به نقل از اندیشکده چتم هاوس، در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، طی سخنرانی تلویزیونیای که با اعلام آغاز حمله نظامی روسیه به اوکراین همراه بود، هشداری داد که از سوی بسیاری به عنوان تهدیدی برای استفاده از تسلیحات هستهای علیه کشورهای ناتو در صورت دخالت آنها تلقی شد. او در این سخنان اعلام کرد: «روسیه بلافاصله پاسخ خواهد داد و با پیامدهایی مواجه خواهید شد که در طول تاریخ خود هرگز تجربه نکردهاید.»تنها سه روز بعد، در ۲۷ فوریه ۲۰۲۲، پوتین دستور داد نیروهای هستهای روسیه به وضعیت «حالت ویژه آمادهباش رزمی» منتقل شوند. این تصمیم از دیدگاه پروتکلهای هستهای روسیه معنایی قابلتوجه داشت. بر اساس نظر کارشناسان، سیستم فرماندهی و کنترل تسلیحات هستهای روسیه در شرایط صلح امکان صدور دستور شلیک را ندارد، اما ارتقا به حالت «رزمی» چنین امکانی را فراهم میکند.
پوتین در سپتامبر ۲۰۲۲ با شدت بخشیدن به تهدیدات هستهای خود، دکترین هستهای روسیه را بازتعریف کرد. این تغییر در شرایطی صورت گرفت که جنگ وارد ماهها درگیری شدید شده بود و اوکراین با ضدحملات موفقیتآمیز خود پیشرفتهایی را به ثبت رسانده بود. او آستانه استفاده از تسلیحات هستهای را از «تهدید وجودی علیه روسیه» به «تهدید علیه تمامیت ارضی کشور» کاهش داد.
در نوامبر ۲۰۲۲، گزارشها حاکی از آن بود که ایالات متحده و متحدانش حرکاتی را شناسایی کردهاند که به نظر میرسید نشاندهنده آمادهسازی نیروهای هستهای روسیه باشد. در پی این تحولات، تلاشهای دیپلماتیک گستردهای آغاز شد. در این میان، شی جینپینگ، رئیسجمهور چین، برای کاهش تنشها به میدان آمد و با صراحت اعلام کرد که مخالف هرگونه استفاده از تسلیحات هستهای است.
بهروزرسانی دکترین هستهای روسیه در سال ۲۰۲۴: تغییراتی مهم در سیاست بازدارندگی
در سپتامبر ۲۰۲۴، ولادیمیر پوتین از بازنگری دکترین هستهای روسیه، که پیشتر در سال ۲۰۲۰ تصویب شده بود، خبر داد. نسخه بهروزرسانیشده این دکترین، تحت عنوان «اصول اساسی جدید سیاست دولتی فدراسیون روسیه در بازدارندگی هستهای»، در تاریخ ۱۹ نوامبر ۲۰۲۴ بهطور رسمی منتشر شد و آستانه استفاده از تسلیحات هستهای را کاهش داد.
در دکترین پیشین سال ۲۰۲۰، استفاده از تسلیحات هستهای تنها در دو شرایط مجاز بود:
الف) در پاسخ به حملات با تسلیحات هستهای یا سایر انواع تسلیحات کشتارجمعی علیه روسیه یا متحدانش
ب)در صورت وقوع حملهای با تسلیحات متعارف به فدراسیون روسیه که موجودیت دولت را با خطر جدی مواجه کند.
اما در نسخه جدید، این محدودیتها تغییر یافته و گستردهتر شدهاند. اکنون استفاده از تسلیحات هستهای میتواند در پاسخ به حملاتی با تسلیحات متعارف علیه روسیه یا بلاروس باشد که «تهدیدی حیاتی برای حاکمیت یا تمامیت ارضی» ایجاد کنند. همچنین، در این سند انواع خاصی از تسلیحات متعارف تعریف شدهاند که شامل حملات گسترده با هواپیماها، موشکهای کروز، پهپادها و سایر تجهیزات پروازی میشوند.
این تغییرات پس از چندین ماه بررسی و تدوین صورت گرفت و بهعنوان بخشی از سیاستگذاری امنیتی روسیه معرفی شدند. اگرچه این بازنگری همزمان با اعلام رئیسجمهور بایدن درباره اجازه استفاده اوکراین از موشکهای متعارف میانبرد (ATACMS) علیه خاک روسیه منتشر شد، اما از دید تحلیلگران، واکنشی مستقیم به این تصمیم محسوب نمیشود.
حمله روسیه به دنیپرو با موشک بالستیک جدید «اورشْنیک»
در ۲۱ نوامبر ۲۰۲۴، روسیه برای نخستین بار از موشک بالستیک جدید خود به نام «اورشْنیک» در حملهای به شهر دنیپرو در اوکراین استفاده کرد. این موشک که به گفته ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، توانایی حمل کلاهک هستهای را دارد، یک موشک میانبرد با برد کمتر از ۵۵۰۰ کیلومتر است. با این حال، در حمله به دنیپرو از نسخهای با کلاهک متعارف استفاده شد.
این موشک از منطقه آستراخان در جنوبشرقی روسیه شلیک شد. به گفته مقامات آمریکا و روسیه، پیش از این حمله، روسیه از طریق کانالهای ارتباطی کاهش خطر هستهای، آمریکا را از این پرتاب مطلع کرده بود. این اطلاعرسانی مطابق با پروتکلهای موجود، تلاشی برای جلوگیری از سوءتعبیرهای احتمالی بود.
موشک «اورشْنیک» به دلیل سرعت بسیار بالا و ویژگیهای پیشرفتهاش، مقابله با آن را برای سامانههای دفاع هوایی دشوار میکند. کارشناسان نظامی معتقدند که استفاده از این موشک جدید، تنشی جدید و قابلتوجه در جنگ اوکراین ایجاد کرده و بیانگر تصمیم روسیه برای استفاده از فناوریهای نوین نظامی در میادین نبرد است.
پوتین آستانه هستهای را پایین آورد؛ جهان در سایه تهدیدات اتمی روسیه
بازنگری دکترین هستهای روسیه در سال 2024، همراه با کاهش آستانه استفاده از تسلیحات اتمی، نگرانیهای جهانی را وارد مرحلهای بحرانی کرده است. آزمایش موشک جدید «اورشنیک» و احتمال بهکارگیری تسلیحات هستهای تاکتیکی در جنگ اوکراین، نشان از استراتژی تهاجمی کرملین دارد. این اقدامات، واکنش ناتو را به یک معادله خطرناک تبدیل کرده است؛ چراکه هرگونه پاسخ قاطع میتواند تنشها را به یک رویارویی اتمی گسترش دهد. تحلیلگران معتقدند این تحولات، نهتنها امنیت اروپا، بلکه تعادل قدرت در نظام جهانی را تهدید میکند.