تاکید بر مذاکره غیرمستقیم از سوی ایران
بر اساس گزارشهای منتشر شده، ایران در حال حاضر بر مذاکره غیرمستقیم با آمریکا تاکید دارد. این در حالی است که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، بارها خواستار انجام مذاکرات مستقیم با تهران شده است. به گزارش ایسنا، یک کارشناس مسائل آمریکا با بیان اینکه «امکان رسیدن به توافق بین ایران و آمریکا وجود دارد»، این امر را مشروط به آن دانسته که آمریکا در جریان گفتوگو با ایران، یادداشت اجرایی که ترامپ امضا کرده را ملاک قرار ندهد و از خواستههای حداکثری از ایران چشمپوشی کند.
به گزارش سایت طلا، «امیرعلی ابوالفتح» با اشاره به تاکید ترامپ بر انجام مذاکره مستقیم، یادآور شد که این دولت ترامپ بود که با خروج از برجام، مذاکرات مستقیم با ایران را ترک کرد و در اواخر دولت بایدن نیز مذاکرات غیرمستقیم متوقف شد. وی با تاکید بر اینکه آمریکا مذاکرات غیرمستقیم را زمانبر میداند، خاطرنشان کرد که بر اساس اعلام رسانهها، ترامپ یک فرصت ۲ ماهه در ارتباط با موضوع ایران تعیین کرده و مصمم به برگزاری مذاکرات به هر شکل است. با این حال، ابوالفتح تاکید کرد که ایران همچنان بر مذاکره غیرمستقیم اصرار دارد و وضعیت انجام مذاکره مستقیم در هالهای از ابهام قرار دارد.
این کارشناس مسائل آمریکا تصریح کرد که امکان رسیدن به توافق وجود دارد، به شرطی که یادداشت اجرایی ترامپ مبنای مذاکرات نباشد و آمریکا از برخی خواستههای خود، به ویژه در زمینه مسائل دفاعی و موشکی که خط قرمز ایران محسوب میشوند، عقبنشینی کند.
نامه ترامپ و پاسخ ایران
به گفته ابوالفتح، ایران پاسخ نامه ترامپ را داده است و ترامپ نیز اخیراً مدعی شده که ایران آماده انجام مذاکرات مستقیم است. در همین راستا، روزنامه آرمان ملی نیز با اشاره به نامه ترامپ به تهران و افزایش فشارهای اقتصادی علیه ایران، بر اهمیت یافتن روزنههایی برای کاهش تنش میان دو کشور تاکید کرده است. اگرچه رئیسجمهور آمریکا بر مذاکرات مستقیم پافشاری میکند، مقامات ایرانی همچنان بر گفتوگوهای غیرمستقیم تاکید دارند. با این حال، کارشناسان معتقدند که پیشرفت در مذاکرات غیرمستقیم میتواند زمینهساز نگاه ایران به مذاکرات مستقیم نیز باشد.
نقش آژانس بینالمللی انرژی اتمی در کاهش تنش
آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز به عنوان یک نهاد تخصصی، نسبت به عواقب خطرناک درگیری میان ایران و آمریکا هشدار داده و برای کاهش تنشها فعال شده است. رافائل گروسی، مدیرکل این آژانس، با تاکید بر اینکه موضوع هستهای ایران تنها راهحل دیپلماتیک دارد، اعلام کرده که به زودی به تهران سفر خواهد کرد. هدف اصلی این سفر، کاهش احتمال بروز رویارویی میان ایران و آمریکا عنوان شده است. گروسی همچنین به تهدیدات نظامی همزمان با درخواست مذاکره از سوی ترامپ اشاره کرده است.
بر اساس گزارش فرارو، دکتر رحمان قهرمان پور، تحلیلگر ارشد سیاست خارجی و روابط بینالملل، معتقد است که سفر گروسی میتواند در مذاکرات ایران و ایالات متحده تاثیرگذار باشد. وی با اشاره به گزارشهای فصلی آژانس درباره ایران، بر اهمیت تفکیک میان نظارت بر اجرای برجام و اجرای توافق جامع پادمانی تاکید کرد. قهرمان پور معتقد است که آژانس در شرایط بحرانی نمیتواند وظایف خود را به درستی انجام دهد و به همین دلیل، طرفدار شکلگیری نوعی توافق است.
مذاکره مستقیم یا غیرمستقیم؛ پالسها چه میگویند؟
به گزارش فرارو، در حالی که عباس عراقچی، معاون سیاسی وزارت امور خارجه ایران، همچنان بر مذاکره غیرمستقیم تاکید دارد، دونالد ترامپ مدعی آمادگی ایران برای مذاکره مستقیم است. رحمان قهرمان پور در گفتوگو با فرارو، با اشاره به اظهارات متفاوت و تند طرف آمریکایی، از جمله تهدید به بمباران ایران در صورت عدم مذاکره، تاکید کرد که دو طرف تلاش میکنند در موقعیت برابر و با دست پر پای میز مذاکره حاضر شوند. وی اصرار ایران برای مذاکرات غیرمستقیم را یک ابزار چانهزنی دانست.
قهرمان پور با اشاره به محدودیت زمانی برای توافق، به ویژه با توجه به آغاز فرایند بازگشت مکانیسم ماشه توسط اروپاییها در مرداد ماه، خاطرنشان کرد که مذاکرات غیرمستقیم میتواند زمان را از هر دو طرف بگیرد و توافق را به تاخیر بیندازد. وی همچنین به نقش آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تسهیل توافق اشاره کرد، اما تاکید کرد که این سازمان بازیگر دولتی نیست و تحت تاثیر رویکرد اعضای خود عمل میکند.
در پاسخ به سوالی درباره احتمال جنگ، قهرمان پور گفت که ایران موافق مذاکره است، اما نه به شکلی که ترامپ میخواهد، زیرا حجم امتیازاتی که آمریکا مطالبه میکند بسیار زیاد است. وی ابراز امیدواری کرد که ترامپ از مواضع خود کوتاه آمده و مذاکره غیرمستقیم را بپذیرد، اما تاکید کرد که در حال حاضر نمیتوان حکم قطعی در این زمینه صادر کرد.
واکنش ظریف به شایعات درباره نقشآفرینی در مذاکرات
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه پیشین ایران، در واکنش به شایعات مطرح شده درباره حضور او در روند مذاکرات ایران و آمریکا، این اخبار را بیشتر به شوخی سیزده تشبیه کرد و تاکید کرد که حتی نامه ترامپ و پاسخ ایران به آن را ندیده است.
تاکید مقامات نظامی ایران بر عدم تمایل به جنگ
همچنین سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، تاکید کرده است که تدابیر مقام معظم رهبری بر این اصل استوار است که ایران آغازگر جنگ نخواهد بود، اما به هرگونه تهدیدی با تمام قدرت پاسخ خواهد داد. وی افزود که ایران به دنبال آرامش در منطقه است و در موضوع هستهای نیز هدفی جز تامین نیازهای ملت ندارد و به سلاح هستهای نیازمند نیست. سرلشکر باقری با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران هیچگاه به دنبال مذاکره مستقیم با آمریکا نخواهد بود، گفتوگوی غیرمستقیم را قابل قبول دانست، زیرا آمریکا در گذشته بدعهدترین طرف مذاکرات بوده و هیچ اعتمادی به این کشور وجود ندارد.
رسانههای تندرو و افزایش تنش
در حالی که تلاشها برای کاهش تنش و آغاز مذاکرات غیرمستقیم ادامه دارد، برخی رسانهها با انتشار مطالب تحریکآمیز به افزایش تنش دامن میزنند. یک روزنامه تندرو در مطلبی خطاب به رئیسجمهور آمریکا به برخی موارد اشاره کرده که با واکنش شبکه خبری فاکسنیوز نیز مواجه شده است. این شبکه در گزارش خود به تهدید ترور ترامپ از سوی ایران اشاره کرده و معتقد است تا زمانی که این تهدیدات متوقف نشود، نباید هیچ مذاکرهای با ایران صورت گیرد.
این خبر گزارش اختصاصی پایگاه خبری ایونانیوز (ivnanews.ir) است. کپی برداری از آن به هر نحو چه با ذکر منبع یا بدون آن بدون کسب اجازه رسمی غیرقانونی است.