احمد قاسمی، کارشناس اقتصادی به پایگاه خبری ایونا Ivna، گفت: پیامدهای بودجه ۱۴۰۰ برای کسب و کارها در لایحه در نظر گرفته شده تورم شدیدی را دارد. یک مقدار زیادی عدم مشخص بودن تامین منابع برای هزینهها، با توجه به رشد هزینههایی که پیشبینی شده و نرخ تورمی که در حال حاضر وجود دارد که در بازار واقعی وحشتناک است.
وی ادامه داد: به نظر بنده اگر منابع درست پیشبینی و قابل تحقق نباشد موضوع کسر بودجه میتواند اثرات تورمی شدید در مجموع اقتصاد کلان داشته باشد و خروجی آن نیز در حوزه کسب و کار، اشتغال و تولید تاثیر خواهد داشت.
کارشناس اقتصادی تصریح کرد: باید به بعضی از نکاتی که در حوزه بودجه وجود دارد توجه کرد؛ از جمله تامین منابع نفت به محل حوزه مالیات و تولید که قرار بود اصلاح شود، توجه زیادی که دولت به نفت داشت باید کاهش پیدا کند تا واقعیتر شود، نرخ دلار در لایحه بودجه حدود یازده هزار تومان در نظر گرفته شده که نمیدانم با این وضع تورمی که وجود دارد این منطقی یا شعاری است، حوزه درآمد در بخش نفت نیز خیلی به واقعیت بازار امروز نزدیک نیست.
وی افزود: لایحه بودجه ۱۴۰۰ عملیاتی طراحی شده و این بودجه اساسا غلط است؛ بودجه باید به سمت مدیریت پروژه محور شود تا موضوع اثربخشی و بهرهوری بودجه خود را نشان دهد. موضوع کسر بودجه و تورم نرخ ارز باید واقعی دیده شود وگرنه کسری بودجه شدیدی خواهیم داشت و این کسری بودجه در نیمه دوم سال خود را بیشتر نشان خواهد داد و این اثر در شاخصههای اقتصادی نمایان میشود که وضعیت خوبی نیست.
قاسمی اضافه کرد: آن چیزی که به نظر بنده مورد غفلت قرار گرفته کلیات بودجه است که باید از مدل عملیاتی به مدل مدیریت پروژه تغییر پیدا کند. ما برنامه شش ماه توسعه را در پیش رو داریم و فاصلههای که میان بودجه نوشته شده با اهداف برنامه ششم بسیار زیاد است. ما باید شاخصههایی که در حوزه بهرهوری سرمایه، افزایش سرمایهگذاری و شاخصههایی که در حوزه اشتغال را باید در بودجه لحاظ کنیم.
این کارشناس اقتصادی در پایان به پایگاه خبری ایونا گفت: در چند سال اخیر ندیدهام، بودجهای که نوشته میشود تطبیق داده شود. برنامه توسعهای که زمان زیادی گذاشته شده سبب میشود که ما به اهداف برنامه ششم دسترسی نداشته باشیم؛ خود این موضوع اثر منفی در شاخصههای اقتصادی میتواند داشته باشد و باید به آن توجه کرد.
معصومه عاروان
پایگاه خبری نگاه ایرانیان- ایونانیوز