یک کارشناس زلزله گفت: با پتانسیل زلزلهای که در تهران وجود دارد نتوانستیم مطابق استانداردهای دنیا از نظر شناسایی زلزله در منطقه تهران خوب پیش برویم.
نصرالله کمالیان، کارشناس زلزله در گفتوگو با خبرنگار ایونا Ivna در خصوص زلزله بزرگ تهران، اظهار کرد: پتانسیل بالای زلزله ۸ ریشتر در تهران وجود ندارد. دو سیستم گسلی بسیار مهم منطقه تهران را دربرگرفته است. یکی در شمال و دیگری در جنوب تهران. سیستم گسلی شمال تهران گسلهای بسیاری دارد که اغلب به صورت شرقی غربی هستند که از فیروزکوه تا طالقان را دربرمیگیرد. تمامی گسلها پتانسیل ایجاد زلزلههای بزرگ را دارند.
وی افزود: در جنوب تهران نیز سیستم گسلی از ورامین شروع شده و تا بویین زهرا ادامه پیدا میکند و این سیستم گسلی در دامنه البرز قرار گرفته و تهران بین این دو گسل است.
کمالیان اذعان کرد: تعداد بسیاری گسل نیز در این بین وجود دارد که شمالی جنوبی هستند اما این دسته از گسلها باعث وقوع زلزله نمیشوند. این گسلها گسل انتقالی هستند. اما زمانی که زلزلهای در شمال رخ دهد این گسلها نیز جابه جا میشوند.
وی متذکر شد: وضعیت شهر تهران از لحاظ زلزله خیزی به شدت بحرانی است البته اگر زلزله بیاید و سابقه تاریخی وقوع زلزله نیز در تهران وجود دارد. باید توجه داشت که وقوع زلزله مانند فصول سال نیست که وقت معین داشته باشد و ما نمیتوانیم بدانیم که زلزله چه زمانی رخ میدهد.
کمالیان یادآور شد: تهران منطقه خطرناکی است و جمعیت بالا و قابل توجهی در این منطقه زندگی میکنند. این جمعیت از نظر بُعد اجتماعی و اقتصادی بسیار حائز اهمیت است؛ چراکه قطب علمی، سیاسی، اقتصادی همه در تهران واقع شده و خسارتی که در تهران اتفاق میافتد خسارت کوچکی نخواهد بود.
وضعیت ساختمانها در تهران
وی خاطرنشان کرد: اگر تجربههای کوچک زلزلههای گذشته را در کنار یکدیگر قرار دهیم وضعیت خوبی را نخواهیم دید. اگر اتفاقی در تهران بیافتد، واکنش چه خواهد بود؟ برای مثال یک هواپیمای نظامی در یک منطقه نظامی در تهران سقوط کرد و تهران قفل شد، به طوری که شهردار آن زمان که در حال حاظر رییس مجلس است خودش عنوان کرد که من برای رسیدن به آن منطقه از موتور سیکلت استفاده کردم و نتوانستند با ماشین خود را به مقصد برسانند؛ چراکه راه ها قفل شده بود! حال تصور کنید اگر این حادثه در تهران رخ میداد چه می شد؟
کمالیان تصریح کرد: چند سال گذشته یک زلزله در اواخر شب در تهران رخ داد. تمام مردم میخواستند از تهران کوچ کنند و کوچهها از ترافیک قفل شده بود. اگر زلزلهای در تهران رخ دهد و هیچ خسارتی نیز به بار نیاید، وحشت مردم خسارت بالایی را به دنبال خواهد داشت. تمامی زمین شناسان و زلزله شناسان در مورد زلزله تهران متفق القول هستند. حتی برخی پیشبینی کردهاند که دوره بازگشت زلزله در تهران به پایان رسیده است یعنی باید همین روزها زلزله بیاید.
اتفاق های خوب و بد!
وی اذعان کرد: تهران امروز با تهران ۴۰ سال پیش از نظر سازههای ساخته شده قابل مقایسه نیست. اغلب خانههای قدیمی تهران بازسازی و نوسازی شدهاند و حالت سنتی سازی در تهران ملغی شده و در سالهای اخیر مهندسان ناظر روند ساخت، ساختمان را از سوی شهرداری نظارت میکند و موجب شده که وضع ساختمان سازی بهتر شود و این احتمال که با زلزلههای کوچک ساختمانها تخریب شوند نیز کمتر شده و این اتفاق خوبی است.
کمالیان مطرح کرد: اتفاق بد این است که جمعیت افزایش پیدا کرده و اگر در گذشته ساختمانها یک تا چهار طبقه بود امروزه ساختمانها حتی تا ۱۸ طبقه نیز افزایش یافتهاند و علاوه بر این مسائل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و صنعتی ما در تهران بیشتر متمرکز شده و اگر تهران به دلیل زلزله خسارت ببیند کل ایران تحت شعاع این حادثه قرار میگیرد.
این کارشناس زلزله در پایان به خبرنگار پایگاه خبری ایونا Ivna گفت: با پتانسیل زلزلهای که در تهران وجود دارد نتوانستیم مطابق استانداردهای دنیا از نظر شناسایی زلزله در منطقه تهران خوب پیش برویم. برای مثال ستاد مدیریت بحران کارشان بیشتر به سمت بعد از بحران است و قبل از بحران اقدامات زیادی صورت نمیگیرد.
خبرنگار: نسترن شاکر