طرز تهیه آش لبو یا چغندر قرمز
طرز تهیه آش لبو یا چغندر قرمز

مواد لازم برای ۴ نفر:

زمان تقریبی برای پخت: ۱۸۰ دقیقه

لبو: ۲ عدد متوسط

رشته آش: ۱۰۰ گرم

نخود: ۳ قاشق غذاخوری

لوبیا: ۳ قاشق غذاخوری

عدس: ۳ قاشق غذاخوری

گشنیز ساطوری خرد شده: ۲ قاشق غذاخوری

جعفری ساطوری خرد شده: ۲ قاشق غذاخوری

پیاز: ۲ عدد متوسط

نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم

نعنا خشک: به مقدار دلخواه

کشک یا قره قروت: به مقدار دلخواه

آرد سفید: ۱ قاشق مرباخوری (اختیاری)

طرز تهیه

از مواد این آش پیداست که چقدر آش لبو و آش رشته قرار است به هم شبیه باشند، پس اگر تا به‌حال آش رشته پخته‌اید، پختن آش لبو برایتان به سادگی آب خوردن خواهد بود. بد نیست بدانید آش لبو در شهرهای مختلف ایران اسم‌های مختلفی دارد: آش سرکه چغندر، آش چغندر گیلانی، آش چغندر قزوین، آش لبو آشتیان، آش لبو یا آش چغندر و جو یا بلغور و آش چغندر اصفهان. در برخی شهرها هم این آش را با چغندر سفید درست می‌کنند.

مرحله اول

برای طرز تهیه این آش لبو یا آش چغندر قرمز در ابتدای کار نخود، لوبیا و عدس را هر کدام به صورت جدا از شب قبل خیس کنید و چندین بار آب آنها را عوض کنید تا نفخ‌شان گرفته شود. سپس هر کدام را به صورت جدا با کمی آب بپزید و در ظرف جدایی قرار دهید. البته می‌توانید همه حبوبات را با هم در قابلمه ریخته و با هم بپزید ولی اگر به صورت جدا بپزید مطمئن خواهید بود که همه حبوبات کاملا پخته شده‌اند و از طرف دیگر موقع آشپزی وقت‌تان کمتر گرفته می‌شود.

مرحله دوم

در ظرفی دیگر، لبوها را پوست کنده و با کمی آب بپزید. بعد از اینکه لبوها کاملا پخته و خنک شدند، آن‌ها را به صورت نگینی خرد یا رنده کنید. (از آنجایی که زمان نسبتا زیادی برای پخت لبو لازم است، می‌توانید از زودپز هم استفاده کنید.)

مرحله سوم

در یک قابلمه متوسط حبوبات و لبوی پخته را همراه با آبِ لبو بریزید. (اگر حبوبات هنوز خام است، به آنها مقدار بیشتری آب اضافه کرده و اجازه دهید تا پخته شود) بگذارید مواد آش به همراه آبِ لبو چندتا قل بخورد تا خوب جا بیفتد. جعفری و گشنیز خرد شده را اضافه کنید.

در مرحله آخر رشته آش را به مواد اضافه کنید و اجازه دهید همه مواد با هم بپزند و طعم هماهنگی پیدا کنند.

حالا به قسمت آشنای آشپزی می‌رسیم: طرز تهیه نعناع داغ.

۱- مقداری روغن را در یک شیرجوش دسته‌دار بریزید و روی حرارت قرار دهید تا روغن داغ شود، البته روغن نباید خیلی داغ شود؛ زیرا حرارت زیاد باعث سوختن نعنا و تلخ شدن آن می‌شود.

۲- بعد از اینکه روغن داغ شد، کمی زردچوبه به آن اضافه کنید، بلافاصله پودر نعنا خشک را در آن ریخته و فوری از روی حرارت بردارید و بچرخانید (علت انتخاب ظرف دسته‌دار همین است که به‌راحتی بتوانید نعنا را در روغن چرخانید).

۳- می‌توانید به نسبت مساوی از پونه کوهی و نعنا خشک به روغن اضافه کنید، تا نعنا داغی با عطر و بوی عالی داشته باشید.

در حین پختن آش لبو، نعناع داغ، نمک و فلفل و قره‌قروت را هم اضافه کنید. سپس اجازه دهید تا آش به خوبی پخته شده و کاملا جا بیفتد، بعد از اینکه قره‌قروت حل شد و آش طعم پیدا کرد، آش شما آماده شده است و می‌توانید آن را سرو کنید. در صورت تمایل روی آش را با پیاز داغ مجلسی چیپسی تزیین کنید.

 

 

 

  • منبع خبر : مجله کوروش