دکتر سیداحمد قاسمی عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: از جهت جایگاه استراتژیک در حوزه منطقه به عنوان بازار بزرگ بین الملل و توان و ظرفیت های زیرساختی و وضعیت منابع انسانی می بایست جزو سه اقتصاد بزرگ دنیا باشیم.
به گزارش گروه خبری ایونا Ivna، دکتر سیداحمد قاسمی عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در روز اقتصاد مقاومتی و کارآفرینی به خبرنگار ایونا گفت: مبحث اقتصاد مقاومتی دارای چند بعد است که یکی از ابعاد آن حوزه فناوری و حوزه های زیرساختی میباشد که مربوط به حوزه بازار است. متاسفانه نیروی انسانی لازم برای حوزه تجارت و بازار آماده نشده و از نیروهای توانمند موجود در حوزه اقتصاد و بازار استفاده نمیکنیم. آنچکه در حوزه بازار اتفاق افتاده، دانشی بسیار قدیمی و با فاصله زیاد با دنیای روز است که برخی مدیران ثابت به مدیریت آن میپردازند.
وی با بیان اینکه باید شاخصها مورد بررسی قرار بگیرند، تصریح کرد: تورم، نقدینگی، زمان ایجاد کسب و کار از شاخص های نشان دهده پیشرفت در حوزه اقتصاد میباشد و هنوز رتبه ما بالای ۱۳۰در جهان است. متاسفانه هنوز از نظر مدت زمان راه اندازی یک کسب و کار که در دنیا متوسط زیر یک ساعت است، در کشور متوسط بالای یکسال است. در کسب و کارهای بزرگ مدت زمان ایجاد یک کسب و کار و اخذ مجوز گاهی بالای چندین سال طول میکشد.
قاسمی با بیان اینکه شاخص رشد و توسعه، نقدینگی و سرانه رفاه پیشرفتی نداشته و در خصوص وضعیت تورم در کشور با ۲۴۰درصد افزایش تورم روبه رو بودهایم، افزود: به دلیل انحصاری که در حوزه تجارت وجود دارد پیشرفت چندانی نداشتیم. دولت به جای اینکه یک بنگاه اقتصادی بزرگ باشد باید یک تسهیلگر بزرگ اقتصادی باشد که متاسفانه دولت چنین نقشی ندارد.
وی با بیان اینکه انتصاب مدیران و سلسله مراتب مدیریتی براساس نظام شایستگی ها نیست، خاطرنشان کرد: تا زمانیکه وضعیت بودجه بندی کشور به این شکل است شرایط هم همین طور باقی خواهند ماند. ده سال است که مقام معظم رهبری میفرمایند که بودجه باید به سمت مدیریت پروژه سوق پیدا کند و سیستم بودجه باید تغییر یابد، اما همچنان این نگاه تغییر نکرده است.
قاسمی همچنین گفت: زمینه و بستر اقتصاد مقاومتی در ایران بیش از هر جای ایران فراهم است و این حرف بدون شک درست و قابل اجراست. لیکن شرط این است که نظام شایسته سالاری در مدیران صورت پذیرد و نظام اداری ما تغییر یابد و شرکتهای دولتی به سمت خصوصی سوق پیدا کنند. همچنین دولت تصدی را رها کرده و حوزه تجارت و اقتصاد به جای سیاست در اولویت قرار بگیرد.
وی افزود: اگر مدیران باهوش و بااستعداد و نظام اداری سالم داشته باشیم، بیتردید جزو سه اقتصاد بزرگ دنیا خواهیم بود و از جهت جایگاه استراتژیک در حوزه منطقه به عنوان بازار بزرگ بین الملل و توان و ظرفیت های زیرساختی و وضعیت منابع انسانی می بایست جزو سه اقتصاد بزرگ دنیا باشیم. اما متاسفانه بهرهوری کشور زیر ۵درصد است در حالیکه این رقم در دنیا متوسط بین ۷۵ و ۷۸ درصد است.
قاسمی تصریح کرد: میزان پایداری مشاغل در دنیا بالای ۸۰درصد است، لیکن در ایران منهای سه درصد میباشد و متاسفانه در حوزه اقتصاد در لبه پرتگاه هستیم.
وی با بیان اینکه کشور به خصوص در حوزه شاخص صادرات و تولید و رشد صنعت و درآمد ناخالص از وضعیت مناسبی برخوردار نیست، افزود: به خصوص در شاخص زمان ایجاد یک کسب و کار که سادهترین کاری است که دولت میتواند انجام دهد و چهل سال است که هنوز انجام نشده و این سبب میشود که نقدینگی کشور به حداقل برسد و وقتی نقدینگی کاهش یابد تورم به حداقل ممکن خواهد رسید و جریان مالی در بازار تعدیل خواهد شد و نرمش و رفاه اقتصادی توسعه مییابد.
وی با بیان اینکه با اصلاح شاخصها اقتصاد مقاومتی پیشرفت خواهد کرد، گفت: زمانی در ایران معروف به کشوری بوده که فقر مطلق نداشته اما از دو سال پیش تا کنون حجم بسیاری از جامعه به سمت فقر مطلق پیش رفته است.
قاسمی با بیان اینکه مشکل اساسی در مدیریت کشور و نظام اداری نامناسب است، گفت: در دنیا نظام مدیریتی مبتنی بر بودجه مبتنی بر مدیریت پروژه است. همچنین نظارت عمومی و مردمی بر سیستم و افشای اطلاعات بسیار مهم است که جای آن در کشور خالیست و باید به این نکته اشاره کرد که افشای اطلاعات نظارت و حرکت عمومی ایجاد میکند.
سیدهایمان مسئلهگو